Aktuellt

Marie Johansson Gadde

Född 1962 i Karlskoga

“I en bergslagsmiljö, där framställningen av järn så starkt präglat vår historia, vår omgivning med dess byggnader, våra släktband och vanan att ta del av olika kulturers och folkslags kunnande, lever våra traditioner ännu.

 

Platser som till exempel Granbergsdals hytta med sin väl bevarade hytta med masugn, rostugn, blåsmaskin, stamp och kross, anlades på 1640-talet och var i drift ända till 1925. Ruinerna efter Immetorps hytta som idag bara hittas av de initierade.

 

Skog och vatten finns här gott om. Kolet behövdes i järnframställningen och skogen behövdes för kolframställningen. Kol från skogarna transporterades även till bruken runt omkring, t ex till Bofors.När järnvägen kom underlättades transporterna. Bofors gamla station byggdes 1873.

 

Där, omgiven av historia, har jag idag min ateljé i den gamla stinsbostaden. Jag vill med mina bilder visa något av de intryck jag själv får av att leva och bo i en bergslagsbygd.”

 

Marie Johansson Gadde, konstnär i Karlskoga

 

 

Utställning

Nora konsthall

 

Marie Johansson Gadde

Spretig - men vid liv

en bild-och formutställning 10/11-1/12 2018

Vernissage 10 november kl 11-13 Nora konsthall, biblioteket | Öppet mån, ons 10-18 tis, tor-fre 10-17, lör 10-13 | www.nora.se

 

 

Länk till affisch

 

Copyright © All Rights Reserved